Nyt on kylmää! Ole tarkka jätevesijärjestelmän toimivuudesta myös talvella

Normaalisti jätevesijärjestelmään tulee lämmintä vettä sisään tasaisin väliajoin ja näin myös talvella lämmin vesi auttaa jätevesijärjestelmää pysymään sulana. Haasteelliseksi olosuhteet muodostuvat, kun jätevesijärjestelmällä ei ole mitään käyttöä (esim. loma-asunnoilla tai omakotitaloissa loma-aikana). Sen vuoksi jätevesijärjestelmät pitäisi aina suunnitella ja testata siten, että ne toimivat myös kaikista vaativimmissa olosuhteissa. Tämä tarkoittaa hyvin suunniteltuja rakenteita ja eristeitä.

Lue miten Biopuhdistaja pärjäsi talvitestissä.

Vestellin Biopuhdistajan rakenne on suunniteltu siten, että ontelorakenteisen kannen väliin jäävä ilma eristää ja sen lisäksi prosessiosa on vielä erotettu muusta säiliöstä eristämällä se täysin tiiviillä eristevälikannella. Nämä ratkaisut pitävät tuotteen käyttökunnossa tiukimmissakin talviolosuhteissa.

Halusimme toteuttaa talvitestin kaikkein vaikeimmissa olosuhteissa, jotta pystymme osoittamaan Biopuhdistajan toimivuuden myös ääriolosuhteissa. Etsimme kohdetta, jossa toteutuisivat seuraavat seikat: laitteen käyttämättömyys testijaksolla, ilmapuhallin olisi talvisäilössä, mutta laitteessa olisi kuitenkin vesi sisällä.

Asiakkaallamme Markku Holopaisella on loma-asunnollaan Kylmäkoskella käytössään Vestellin Biopuhdistaja 3 harmaille jätevesille ja Markun loma-asunto sopi testiimme täydellisesti, koska oli tiedossa, että asunto on käyttämättä talven 2018. Lisäksi Biopuhdistajaan oli jätetty vedet talven ajaksi ja ilmapuhallin oli nostettu sisätiloihin lämpimään.

Talvikäytön osalta tämä edellä mainittu tilanne on jätevesijärjestelmän kannalta kaikkein haasteellisin. Halusimme tuoda esille faktoja siitä miten Biopuhdistaja toimii talviolosuhteissa.

Talvitestiä varten asensimme kaksi erillistä anturia Biopuhdistajaan ja tallensimme lukemat ulkolämpötilasta.

Ensimmäinen anturi (Anturi 1) sijaitsee muovikannen alapuolella ja mittaa maan lämpötilaa.

Toinen anturi (Anturi 2) sijaitsee pintavedessä Biopuhdistajan sisällä eristevälikannen ja routaeristyksen alapuolella. Tämä mittaa pintaveden lämpötilaa ja kertoo pysyykö vesi sulana kaikissa olosuhteissa.

 

Kuva 1: Lämpötilat graafina (13.12.2017-25.3.2018)

Testissä selvisi, että ulkolämpötilat vaihtelivat +3,0 °C ja -19,0 °C välillä (Ulkolämpötila – harmaa viiva), ollen keskiarvolta -8,8 °C:ta. Maan sisällä keskiarvolämpötila painuu noin -1,6 °C:ta pakkaselle (anturi 1 – sininen viiva), ja kylmimmillään pakkanen nousi jopa -7,4 °C:seen. Pintavesi Biopuhdistajan sisällä säilyy koko ajan plussalla, ollen keskiarvoisesti noin +1,6 °C:ta (anturi 2 – oranssi viiva).

Talvitestin lopputulos: Biopuhdistajan eristerakenteen ansiosta laite säilyy talvikäytössä täysin toimintavalmiina myös kaikista haasteellisimmissa olosuhteissa.

Huom. Asennusvaiheessa Biopuhdistajaan asennetaan routaeristys (esim. Finnfoam) sille varattua asennustasoa vasten ja näin muodostuu saumaton eristerakenne. Mitään muuta sinun ei tarvitse tehdä ja saat testatusti huoletonta talvikäyttöä – myös ääriolosuhteissa.

Biopuhdistaja tuotteita löytyy tuhansia eri puolilta Suomea. Kylmän ja vaativan ilmaston käyttökokemukset löytyvät aivan pohjoisimman käsivarren Lapista. Biopuhdistaja säilyy toimintakunnossa talvikäytössä myös kaikista haasteellisimmissa olosuhteissa.