“Biopuhdistajan toimintaperiaate vaikutti selkeältä ja oli helppo ymmärtää, miten puhdistus toimii.”, Satakunta 

Johanna ja Sauli halusivat nelihenkiselle perheelleen kodin lähiöiden ja keskustan ulkopuolelta. Noin kolme vuotta sitten he löysivät Satakunnasta, haja-asutusalueelta, täydellisen metsäisen tontin idyllisellä maalaismaisemalla. Tontissa he ihastuivat erityisesti sen korkeuseroihin ja kallioiseen maastoon. Johannalle ja Saulille oli jo alusta asti selvää, että he halusivat tehdä kaikki rakennusratkaisut mahdollisimman ekologisesti ja luontoa säästäen. 

Pariskunta suunnitteli 148m² hirsitalon yhdessä talotoimittajan rakennusarkkitehdin kanssa. Tärkeimpiä kriteereitä rakentamiselle oli mm. muovittomuus, energiaystävällisyys sekä mahdollisimman ekologiset materiaalivalinnat. “Halusimme, että meidän olisi täällä hyvä olla, ja että ympäristö säilyisi mahdollisimman koskemattomana.”

Johanna ja Sauli ostivat tontin syksyllä 2020 ja ensimmäiset kuukaudet menivät lupa-asioiden selvittämiseen. Rakennuslupa myönnettiin jo seuraavana vuonna tammikuussa, ja alkukeväästä 2021 alkoi varsinainen rakentaminen. Ensin tontilta kaadettiin puita ja tehtiin raivaus- ja räjäytystöitä. Maatyöt tehtiin paikallisten urakoitsijoiden toimesta ja talon pystytti hirsitalotoimittaja säältä suojaan -periaatteella. Sauli ja Johanna olivat mukana projektin kaikissa vaiheissa alusta alkaen ja talotoimituksen jälkeen he mm. pystyttivät  väliseinät, tekivät levytyksiä ja tasoituksia sekä märkätiloja lukuunottamatta kaikki talon pinnat itse. Talo valmistui puolentoista vuoden ahkeroinnin jälkeen kesällä 2022 ja kovasti odotettu muuttolupa myönnettiin kohteelle elokuussa.

Tontille tulee kunnan vesi, mutta ei viemäriverkkoa. Niinpä kiinteistölle suunniteltiin ensin umpisäiliö wc-vesille ja suodatuskenttä harmaille vesille.  “Päällimmäisenä ajatuksena oli, että ei haluta kuormittaa ympäristöä ja meille oli koko ajan selvää, että ei ainakaan haluta mustaa vettä päästää luontoon.” Kenttäratkaisusta jouduttiin myös harmaiden vesien osalta nopeasti luopumaan, sillä töiden aloitettua kävi ilmi, että imeytyskenttä olisi liian vaikea toteuttaa tontin korkeuserojen sekä haasteellisen maaperän takia. Johanna ja Sauli päätyivät hakemaan netistä vaihtoehtoisia ratkaisuja ja löysivät Vestelli Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajan. “Meille oli tärkeää, että se harmaavesi, jota meiltä syntyy ja joka käsittelyn jälkeen päätyy luontoon, ei sitten rasittaisi luontoa ja ympäristöä liiaksi.”

Johanna ja Sauli tykästyivät Biopuhdistaja 3 -tuotteen vahvaan rakenteeseen, varmaan toimintaan sekä helppohoitoisuuteen. “Biopuhdistajan toimintaperiaate vaikutti selkeältä ja oli helppo ymmärtää, miten puhdistus toimii. Vakuutuimme myös siitä, ettei se vaadi käyttäjältä suuria huoltotoimenpiteitä. Lisäksi meille oli tärkeää valita kotimainen ratkaisu ja sekin tässä toteutui.” 

Johanna ja Sauli pitivät Vestelllin asiakaspalvelussa erityisesti siitä, että he saivat hyvää ja asiantuntevaa palvelua “Silloin kun harkittiin eri vaihtoehtoja ja kyseltiin tuotteesta, saimme heti hyviä ja selkeitä vastauksia, mikä helpotti päätöksentekoa harmaavesipuhdistuksen osalta.” 

Biopuhdistajan asennuksen teki paikallinen maaurakoitsija, joka oli ollut mukana rakennusprojektissa alusta alkaen. Urakoitsijalle Vestelli Biopuhdistaja 3 oli uusi tuote, mutta selkeiden asennusohjeiden avulla asennus hoitui tehokkaasti alle päivässä. 

Jälkeenpäin Sauli olisi toivonut, että Biopuhdistaja oltaisiin suunniteltu kiinteistölle jo heti alussa. Näin olisi säästetty aikaa ja resursseja. “Jos olisimme tienneet Vestellistä aiemmin, olisimme asentaneet Biopuhdistajan ja umpisäiliön samaan aikaan. Kannattaa siis heti alkuun selvittää, mitkä vaihtoehdot soveltuu parhaiten sille omalle rakennuspaikalle. Tämä ratkaisu sopi meille tähän paikkaan täydellisesti. Biopuhdistajalle löytyi heti sopiva kolo tontilta ja etäisyydet toteutuivat suunnitellusti – niin talon, Biopuhdistajan kuin purkupaikankin osalta.”

Alapuolella on vielä muutamia lisäkuvia Biopuhdistajan asennuksesta.