Skärgårdshotellet The Barö, Jussi Paavoseppä: ”Det här var inte bara en systemleverans, utan mer som ett partnerskap”, Ingå.

Skärgårdshotellet The Barö blev klart i juni och bjuder på lyxigt boende i Barösund i Ingå skärgård. Projektet kom igång när Ingå kommun avsatte plats för inkvarteringsverksamhet i området för att liva upp kommunen. Jussi Paavoseppä och Ossi-Matti Nieminen tog sig an utmaningen, köpte tomten och planerade ett speciellt skärgårdshotell.

Hotellet har 12 rum, alla en egen byggnad eller egentligen inkvarteringsenhet. Här kombineras havets närvaro, finslipad arkitektur och individuell service.  Hotellet har också en restaurangbyggnad samt en strandbastu med stämningsfullt brasrum och skön bubbelpool. Sju rum till ska byggas så fort brådskan lättar.

Skärgårdshotellet bjuder sina gäster på unika tjänster och aktiviteter året runt. Här ordnas nästan allt man kan tänka sig, från yoga till terrängcykling och jakt.

The Barös identitet bygger på skärgården och naturen, så man ville genomföra hela byggprojektet på ett sådant sätt att de sparades och respekterades. För att bevara naturen började projektet med byggande av vägar, stigar och broar, varefter arbetarna instruerades att gå endast på dem, för att resten av naturen skulle hållas så orörd som möjligt.

På bergiga tomter måste man ofta spränga, men av respekt för naturen valde man att ha avloppslinjerna ovanpå marken, under broar som följer bergets former.  Hotellets byggnader tillverkades av volymelement på en fabrik och transporterades till tomten i helheter. På så sätt besparades miljön de vanliga olägenheterna vid byggande, som damm och buller.  ”Tanken är att vi bara är här som gäster och vi vill respektera den här fina miljön.”

Objektet är noggrant planerat och genomfört in i minsta detalj. Hotellets alla lampor är designade av Håkan Långstedt och är handgjorda på Ärtholmen i Helsingfors. ”Vi har mycket dämpad belysning i rummen, eftersom vi vill att naturen ska vara så närvarande som möjligt.”

Alla rum har också ett fönster som går från golv till tak ut mot havet, som släpper in känslan av skog och hav i rummen.  Man har också satsat på väggbeklädnaderna. Väggarna utåt är av svartbränt trä som skapar en harmonisk stämning som passar skärgården. 

Alla byggnadsmaterial är mycket naturliga. Byggnaderna är gjorda av kemikaliefritt gediget timmer, isoleringen av ekoull och ångspärren av papper.

I projektet var det inte bara viktigt att bevara naturen utan också att hotellet skulle vara så självförsörjande som möjligt. Därför produceras elektriciteten med egen solenergi, bruksvattnet tas från en borrbrunn och avloppsvattnet behandlas i ett eget reningsverk. In- och utcheckning görs på webben och rummen har mobilnycklar som fungerar med gästernas egna telefoner.

Avloppsvattensystemet var inte helt enkelt att genomföra eftersom NTM-centralen först krävde att hotellet skulle ha enbart torrklosetter. Det passade emellertid inte det idylliska hotellets verksamhetsmodell, så grundarna tog reda på alternativa lösningar. 

De bestämde sig slutligen för samarbete med Vestelli, på grund av företagets tekniska know-how och yrkesskicklighet. Samarbetet med Vestelli ledde till en ny vattenhanteringsplan och efter det godkände NTM-centralen och Ingå kommun hanteringen av avloppsvattnet med hjälp av Vestellis BioKube, som renar allt avloppsvatten. BioKubes reningsresultat är förstklassiga och den fyller också de strängaste miljökraven. På så sätt fick man ett avloppssystem som är bra för naturen kring hotellet.

Vestelli var till stöd under hela projektet såväl vid valet av renare som vid planering och installation. Vestelli fick beröm för sitt tekniska kunnande, sin flexibilitet och sin sakkunniga personal. ”Det här var inte bara en systemleverans, utan mer som ett partnerskap som andra aktörer i branschen inte kunde erbjuda med samma professionalitet.”

Vestelli BioKube-avloppssystemet installerades i slutet av 2019. Här nedan kan du titta på bilder av installationen.