The Barö Saaristohotelli, Jussi Paavoseppä: ”Tämä ei ollut pelkästään laitetoimitus vaan enemmänkin yhteistoiminnallinen kumppanuus”, Inkoo

Kesäkuussa valmistunut The Barö Saaristohotelli tarjoaa ylellistä asumista Inkoon saaristossa Barösundin alueella. Hanke lähti liikkeelle, kun Inkoon kunta kaavaili alueelle majoitustoimintaa kunnan elävöittämiseksi. Jussi Paavoseppä ja Ossi-Matti Nieminen tarttuivat haasteeseen, ostivat tontin ja ideoivat alueelle erityisen saaristohotellin.

Hotellissa on 12 huonetta, joista jokainen on oma rakennuksensa tai pikemminkin majoitusyksiönsä. Täällä yhdistyy meren läsnäolo, viimeistelty arkkitehtuuri ja henkilökohtainen palvelu.  Lisäksi kohteella on ravintolarakennus sekä aivan meren tuntumassa oleva rantasauna, jonka yhteydessä on tunnelmallinen takkahuone ja nautinnollinen palju. Huoneita on suunnitteilla vielä seitsemän lisää, kunhan kiireet hellittävät. 

 

Saaristohotelli tarjoaa vierailleen ainutlaatuisia palveluita ja aktiviteetteja vuoden ympäri. Täällä järjestetään lähes kaikkea mitä kuvitella saattaa ohjatusta joogasta, maastopyöräilyn kautta metsästysretkiin. 

 

The Barön identiteetti perustuu saaristoon ja luontoon, joten koko rakennusprojekti haluttiin toteuttaa näitä säästäen ja kunnioittaen. Luonnon säilyvyyttä tukeakseen rakennusprojekti aloitettiin teiden, polkujen ja kulkusiltojen rakentamisella, jonka jälkeen työmiehiä ohjeistettiin kävelemään ainoastaan kulkuteillä, jotta muu luonto pysyisi mahdollisimman koskemattomana. 

Kallioisilla tonteilla joudutaan usein louhimaan, mutta luonnon vuoksi Barössa viemärilinjat  päätettiin jättää maan päälle, kalliota myötäilevien kulkusiltojen alle.  Lisäksi hotellin rakennukset valmistettiin tilaelementteinä valmiiksi tehtaalla ja kuljetettiin rakennuskokonaisuuksina tontille. Näin ympäristö säästyi normaalirakentamisen haitoilta, kuten pölyltä ja melulta.  “Ajatus on, että me olemme täällä vaan kylässä ja me haluamme kunnioittaa tätä hienoa ympäristöä.” 

Tämä kohde on jokaista yksityiskohtaa myöten tarkasti suunniteltu ja toteutettu. Hotellin kaikki valaisimet on suunnitellut Håkan Långstedt  ja ne ovat käsintehtyjä Hernesaaressa Helsingissä. “Huoneissa meillä on hyvin himmeä valaistus, sillä haluamme että luonto on mahdollisimman läsnä.”

Lisäksi kaikissa huoneissa on merelle päin lattiasta kattoon ylettyvä ikkuna, joka tuo metsän ja meren tuntua huoneisiin sisälle.  Myös rakennusten ulkoverhoiluun on panostettu. Ulkoverhoiluun on käytetty mustaksi poltettua puuta, joka luo alueelle harmonisen ja  saaristoon sopusointuisen tunnelman. 

Kaikki kohteen rakennusmateriaalit ovat hyvin luonnonmukaisia. Rakennukset on tehty kemikaalivapaasta täyspuuhirrestä, eristykset ekovillasta ja höyrysulut ovat paperiset.

Projektissa oli luonnon säilyvyyden lisäksi tärkeää, että hotelli pyörisi mahdollisimman omavaraisesti. Näin ollen kohteen sähköt tuotetaan omalla aurinkovoimalla, käyttövesi tulee porakaivosta ja jätteet käsitellään omassa kaikkien jätevesien puhdistamossa. Jopa sisään ja uloskirjautuminen tehdään verkossa ja huoneissa on käytössä omalla puhelimella toimivat mobiiliavaimet.

Jätevesijärjestelmän osalta kohde ei ollut ihan yksinkertainen, sillä ELY-keskus vaati ensin, että kohteeseen tehtäisiin pelkät kuivakäymälät. Tämä ei kuitenkaan sopinut idyllisen saaristohotellin toimintamalliin, joten hotellin perustajat lähtivät selvittämään vaihtoehtoisia  ratkaisuja. 

Hyvän teknisen osaamisen ja ammattitaidon vuoksi he päätyivät lopulta yhteistyöhön Vestellin kanssa. Kumppanuus Vestellin kanssa johti uuden vedenhallintasuunnitelman laatimiseen ja sen jälkeen ELY-keskus sekä Inkoon kunta hyväksyivät jätevesien käsittelyyn Vestelli BioKube -kaikkien jätevesien puhdistajan. BioKuben puhdistustulokset ovat ensiluokkaiset ja se täyttää tiukimmatkin ympäristövaatimukset. Näin kohteelle saatiin jätevesijärjestelmä, joka tukee saaristohotellin luontoa.

Vestelli antoi tukensa koko projektin ajan niin laitevalinnassa ja suunnittelussa kuin asennuksessakin. Vestelli sai kiitosta teknisestä osaamisestaan, joustavuudestaan sekä osaavasta henkilöstöstään. “Tämä ei ollut pelkästään laitetoimitus vaan enemmänkin yhteistoiminnallinen kumppanuus, jota ei muut alan toimijat pystyneet samalla ammattitaidolla tarjoamaan.”

Vestelli jätevesijärjestelmät

Vestelli Biokube -jätevesijärjestelmän asennustyöt tehtiin loppuvuodesta 2019. Voit tutustua kohteen asennuskuviin alapuolelta.

Suuremmat Vestelli Biokubet – kaikille jätevesille asuinalueilla ja tuotantolaitoksissa