Jätevesien käsittely ranta-alueella

Jätevesien käsittely ranta-alueella – mitä siitä tulee tietää?

Jätevesien käsittely ranta-alueella pohjautuu jätevesilakiin, joka antaa raamit haja-asutusalueen jätevesien käsittelylle. Vastoin yleistä luuloa, harva haja-asutusalueen asukas on myöhässä jätevesijärjestelmän uusimisessa. Tarkat uusimisen määräajat koskevat vain kaikista herkimpiä ranta-alueita ja pohjavesialueita, ja muille kiinteistöille laki antaa enemmän liikkumavaraa.

Vaikka jätevesilaista puhutaan paljon, jätevesijärjestelmä on ennen kaikkea järkiteko kiinteistön arvon säilymisen ja ympäristön kannalta. Jätevesien laskeminen luontoon aiheuttaisi nopeasti pohjavesien ja uimavesien pilaantumista, mikä on ehkäistävissä vaivattomalla jätevesijärjestelmällä.

0 %

VALMISTETTU

SUOMESSA

+ 0

MYYTYÄ

TUOTETTA

0 %

ASIAKKAISTA

SUOSITTELEE

Pohditko, mikä on oikea ratkaisu jätevesiesi käsittelyyn?

Voit olla meihin yhteydessä kaikissa jätevesiä koskevissa kysymyksissä!

Ota yhteyttä jo tänään!

Mitä laki sanoo jäteveden käsittelystä ranta-alueella?

Uudistettu jätevesilaki koskee nyrkkisääntönä niitä kiinteistöjä, jotka sijaitsevat haja-asutusalueella vesilaitoksen toiminta-alueen ulkopuolella. Lain periaatteet ovat lyhyesti seuraavat.

Jos kiinteistö sijaitsee enintään 100 metriä rannasta tai pohjavesialueesta, jätevesijärjestelmä tulee kunnostaa (takaraja on 31.10.2019). Mikäli kiinteistö sijaitsee kauempana ranta-alueesta, ehdit uusia jätevesijärjestelmäsi silloin, kun teet esimerkiksi remonttia tai muita korjaus- tai muutostöitä.

 Myös ympäristönsuojelulaki ottaa kantaa jätevesien yleiseen puhdistamisvelvollisuuteen ja antaa kriteerit puhdistamisvelvollisuudesta poikkeamiselle. Käytännössä laki pyrkii varmistamaan, ettei jätevesien käsittelystä aiheudu vaaraa ympäristön pilaantumiselle.

Jätevesilain ohella sinun on hyvä tuntea kuntasi vesiensuojelun vaatimukset ja käytännöt. Kunnan ympäristönsuojelun tehtävänä on valvoa myös jätevesiasetuksen toteutumista kunnan alueella. Tarvittaessa kunta voi lähestyä jätevesilain piiriin kuuluvia asukkaita, ja vaatia jäteveden käsittelyn järjestämistä uhkasakon voimalla.

Suosittelemme myös varmistamaan, onko kuntasi asettanut erillisiä määräyksiä jäteveden käsittelylle ranta-alueilla. Herkille vesistöille tai tietyille pohjavesialueille voidaan antaa erilaisia vaatimuksia jätevesien käsittelylle esimerkiksi ympäristönsuojelun turvaamiseksi. Ajankohtaisen tiedon saat kuntasi asiantuntijoilta.

Jätevesien käsittely ranta-alueella - järkiteko puhtaiden vesien puolesta

Jätevesien oikeaoppisen käsittelyn tarkoitus on varmistaa, ettei likavesiä päädy suoraan luontoon. Keskivertosuomalainen käyttää vettä noin 120 litraa päivässä, mikä kuluu normaaleissa päivittäisissä askareissa peseytymisestä ruoanlaittoon. Näiden vesien puhdistaminen asianmukaisesti varmistaa sen, että lähistöjen vedet pysyvät nautintakelpoisina.

Harmaat jätevedet eli pesuvedet sisältävät esimerkiksi astioiden ja vaatteiden pesemisestä syntyvää rasvaa, kemikaaleja sekä pesuainejäämiä. Harmaiden vesien puhdistaminen onnistuu parhaiten harmaavesipuhdistamossa, joka puhdistaa jäteveden biologisen prosessin kautta, ja laskee ne turvallisesti takaisin luontoon.

Kotitalouden vesistä toinen puoli koostuu mustista vesistä eli WC-käytöstä syntyvistä jätevesistä. Mustien vesien laskeminen luontoon ilman asianmukaista puhdistamista on selkeä ympäristöhaitta. Suolistoperäiset bakteerit kulkevat helposti maaperään, pohjavesiin ja vesistöihin. Pohjavesiin päätyvät jätevesivuodot pilaavat lähistön juomavedet nopeasti, ja suolistoperäiset bakteerit ovat erityisen haitallisia pohjavesissä. Uimarannoille päätyvät suolistoperäiset bakteerit tekevät rannasta uimakelvottoman.

Kun siis haluat nauttia puhtaasta juomavedestä ja viettää mukavia rantapäiviä lastesi kanssa, jätevesijärjestelmä kannattaa laittaa kuntoon.

Kotimaiset jätevesijärjestelmät

Jätevesisuunnittelu

Vestellin testivoittaja- ja avainlipputuotteet

Jätevesituotteemme, kuten Biopuhdistajat, ovat alansa testivoittajia sekä kotimaisia avainlipputuotteita. 

Ratkaisuna jätevesijärjestelmä haja-asutusalueelle

Ranta-alueiden jätevesien käsittelyn paras ratkaisu on jätevesijärjestelmä, joka käsittelee mustat ja harmaat vedet erikseen kaksoisviemäröinnillä. Jätevesijärjestelmä kannattaa aina hankkia yksi per talous -ajatuksella, sillä tällöin järjestelmä on varmasti oikein mitoitettu ja kulurakenne on selkeä.

Vestellin jätevesijärjestelmät ovat alansa testivoittajia, jotka soveltuvat kaikille maaperille ja tiukkojen ympäristömääräysten alaisille rantatonteille.

Harmaiden vesien Biopuhdistaja 3 -puhdistaja on voittanut puolueettoman käyttäjätestin ja saavuttaa puolueettomien testien korkeimmat puhdistustulokset.  Kaikille jätevesille soveltuva BioKube on puolestaan markkinoiden ainoa pienpuhdistamo, mikä läpäisee 6 kuukauden pysäytystestin. Tämän ansiosta jätevesijärjestelmäsi kestää käyttökatkokset, ja voit huoletta nauttia veden käytöstä entiseen tapaan.

Vestellin jätevesijärjestelmä ranta-alueille

  • Kotimaiset avainlipputuotteet
  • Todennettu ympäristöystävällisyys
  • Puolueettomien testien korkeimmat puhdistustulokset
  • Sinulle helppo prosessi: johdamme järjestelmäprojektiin suunnitteluvaiheesta aina asennukseen saakka

Jätevesijärjestelmä ranta-alueelle keskelle saari-idylliä - asiakaskokemus

Sisustusarkkitehti Vertti Kivi valitsi saaressa sijaitsevalle mökilleen Vestellin jätevesijärjestelmän, joka tuli käyttöön niin päärakennukseen, vierastaloon kuin saunaankin. Saari sijaitsee noin 80 metrin päässä rannasta. Kivi etsi järjestelmältä sekä toimintavarmuutta että helppoa huoltoa.

 Vestellin Biopuhdistaja-tuotteisiin nojannut järjestelmä vakuutti Kiven sekä laadullaan että helppohoitoisuudellaan.

“Haluttiin saada kaikin puolin helppo kokemus, eikä haluttu joka viikko olla tyhjentämässä säiliötä. Ei siitä tule yhtään mitään.”

Kivi summaa, miksi moderni jätevesijärjestelmä on edukseen.

 “Ei kannata ottaa jätevesistä itselleen stressiä, vaan hoitaa asiat heti sellaiseen kuntoon, että järjestelmä toimii ilman jatkuvaa huoltoa.”

Lue lisää Vertti Kiven saareen asennetusta jätevesijärjestelmästä.

Kysy lisää jätevesien ammattilaisilta

Pohditko, mikä on oikea ratkaisu jätevesiesi käsittelyyn? Voit olla meihin yhteydessä kaikissa jätevesiä koskevissa kysymyksissä!

Asiakaspalvelijamme ovat jätevesien käsittelyn ammattilaisia, jotka neuvovat ja ohjeistavat yksilöllisissä jätevesiratkaisuissa.

Tavoitat meidät puhelimitse numerosta 010 232 7220 arkipäivisin kello 9 - 17 välillä.

0 %

VALMISTETTU

SUOMESSA

+ 0

MYYTYÄ

TUOTETTA

0 %

ASIAKKAISTA

SUOSITTELEE

Mietitkö, miten voit järjestää jätevesien käsittelyn ranta-alueella?

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Täytä tiedot ja saat tarjouksen välittömästi sähköpostiisi

Haluaisin tarjouksen sähköpostiini: