Seurantalon jätevedet puhtaaksi Vestellin Biopuhdistajalla, Kirkkonummi

“Jätevesijärjestelmän uusiminen tuli ajankohtaiseksi, koska kuusi vuotta sitten asennettu kenttäratkaisu meni tukkoon ja lakkasi toimimasta. Syynä saattoi olla asennusvirhe tai se, että järjestelmä ei kestänyt näin suurta jätevesikuormitusta. Ongelmista johtuen kenttäratkaisu vaati myös säännöllistä hoitoa, joka ei ollut kohteen luonteesta johtuen aina mahdollista”, taustoittaa Teresia Kajanti.  

Seurantalo Runhälla sijaitsee Långvikissa, Kirkkonummella. Osa rakennuksesta on yli 100-vuotias, osa on rakennettu 50-luvulla. Runhälla on kuitenkin hyvässä kunnossa ja toimii erinomaisesti erilaisten juhlien kuten esimerkiksi häiden, syntymäpäivien ja pikkujoulujen järjestämiseen. Runhällaan mahtuu juhlimaan yli 120 henkilöä. Lisäksi tiloissa toimii 30 henkilön päiväkoti Daghemmet Björnen.

Tukkeutuneen kenttäjärjestelmän tilalle lähdettiin etsimään korvaavaa ratkaisua. Kajanti pohti, miten löytäisi sopivan jätevesisuunnittelijan ja sai vihjeen yritykseltä, joka hoitaa harmaavesikaivojen tyhjennykset. He suosittelivat ottamaan yhteyttä Wassikseen. “Soitin Wassikselle ja tulin vakuuttuneeksi, että heidän avullaan saadaan hyvä jätevesisuunnitelma aikaiseksi. Myös muut nuorisoseurat olivat käyttäneet Wassista suunnittelijana, joten se vakuutti entisestään. Suunnittelijan luotettavuus oli meille erittäin tärkeä valintaan vaikuttava asia”, lisää Teresia Kajanti.

Puhelinkeskustelun jälkeen Wassiksen Stefan Wasström vieraili tutustumassa Runhällaan. Samalla käytiin tarkemmat keskustelut siitä, millaista toimintaa seurantalolla on ja miten se vaikuttaa jätevesijärjestelmän valintaan.

Rakennus on epäsäännöllisessä käytössä eli välillä siellä on erittäin aktiivista toimintaa ja toisaalta heinä- ja tammikuussa se on lähes tyhjillään. Tämä asettaa jätevesijärjestelmälle tiukkoja vaatimuksia, sillä sen on pärjättävä tehokäytössä, mutta yhtälailla myös tilanteissa, joissa käyttö on hyvin vähäistä tai sitä ei ole lainkaan. Lisäksi rakennus sijaitsee noin 100 metriä rannasta, joten tämä lisää järjestelmän vaatimuksia.

“Suunnittelupalaverin jälkeen saimme tarjouksen, käsittelimme sen seurantalon hallituksen kokouksessa ja päätimme lähteä uudistamaan jätevesijärjestelmän”, kertoo Teresia Kajanti. “Wassis oli myös hyvin auttavainen lupaprosessin kanssa ja teki aikalailla kaiken tarpeellisen työn sen eteen, että luvat saatiin ajallaan kuntoon”, jatkaa Kajanti.

Vestellin mitoituspalvelun kautta valitiin kohteeseen sopiva järjestelmä

Jätevesijärjestelmäksi valikoitui suurempi useamman kymmenen hengen käyttöön mitoitettu Vestellin Biopuhdistaja harmaille jätevesille. Se on helppohoitoinen ja toimiva riippumatta siitä onko käyttö runsasta vai vähäistä. Laite toimii hyvin silloinkin, kun käyttökatkoksen jälkeen kuormitus nousee nopeasti korkeaksi. “Biopuhdistajaa ei tarvitse myöskään erikseen huoltaa, joten se sopii meille, koska nyt kenenkään seurantalon hallituksessa ei tarvitse ottaa laitteesta erillistä vastuuta”, painottaa Kajanti. Tyhjennys on ainoa Biopuhdistajan vaatima  vuosittainen huoltotoimenpide. Vesistön läheisyyden vuoksi tärkeä valintakriteeri järjestelmälle oli myös sen erittäin korkea puhdistustaso.

Runhällan jätevesijärjestelmän uudistus sujui mallikkaasti suunnittelusta järjestelmän asennukseen saakka. “Kannattaa tutustua itsekin hieman aiheeseen, mutta kyllä suunnittelijan vinkit ja neuvot jätevesijärjestelmän valintaan kannattaa kuunnella.  Ammattilaiset tietävät, mitä tekevät”, kiteyttää Teresia Kajanti.

Kuvia asennukselta

 

Suurempia Biopuhdistaja tuotteita valmistetaan muutamasta kymmenen hengen käytöstä aina usean sadan hengen käyttöön asti. Pyydä tarjous kohteeseesi veloituksettoman mitoituspalvelun kautta. Lue lisää suuremmista Biopuhdistajista täältä.