Oletko hankkimassa jätevesijärjestelmää? Katso videolta 5 vinkkiä jätevesijärjestelmän hankintaan

Jätevesijärjestelmiä on monia erilaisia ja valinta eri järjestelmätyyppien välillä voi olla todella haastavaa. Kiinteistön omistajasta tulee jätevesijärjestelmän käyttäjä, huoltaja ja maksaja, joten sen valintaan kannattaa käyttää aikaa ja ajatusta.

Katso videolta 5 vinkkiä jätevesijärjestelmän hankintaan.


1. Perehdy tuotteisiin itse ja vaadi lisätietoja ammattilaisilta

 

Kysy laitevalmistajalta perustelut, miksi juuri heidän tuotteensa sopii sinun perheesi käyttöön ja sinun tontillesi.

Jätevesijärjestelmät ovat erilaisia ja on erittäin tärkeää varmistaa, että valitset jätevesijärjestelmän, joka sopii juuri sinun tontillesi ja sinun perheesi käyttöön.

Varmista, että olet selvittänyt vastaukset ainakin näihin kysymyksiin ennen kuin valitset jätevesijärjestelmän. Vertaa vastauksia perheenne käyttöön, tarpeisiin ja resursseihin.

Käyttötarkoitus

Vaatiiko järjestelmä säännöllistä käyttöä, vai soveltuuko se myös jaksottaiseen kuormitukseen?
Toimiiko järjestelmä moitteettomasti ympäri vuoden?

Tontin ja maaperän ominaisuudet

Onko sinulla tasainen vai rinnetontti: kuinka paljon tuleva järjestelmä vaatii korkeuseroa?
Onko maaperä imevää? Voidaanko tehdä kivipesä imeytymiseen, vai onko tarpeen ohjata vesi suoraan ojaan?
Onko pohjaveden tai vesistön pinta korkealla, tai onko maaperä muuten kosteaa? Miten tuleva järjestelmä tarvitsee ankkuroida?
Kuinka paljon tilaa on käytössä? Kuinka paljon järjestelmän asennuksessa on tehtävä kaivuutöitä?

Tuotteen toiminta ja testaus

Mihin teknologiaan tuotteen toiminta perustuu?
Miten ja missä sitä on testattu?
Mitä aikaisemmat asiakkaat sanovat tuotteesta?

2. Hanki jätevesisuunnittelija

Jätevesijärjestelmää hankittaessa on tarpeen tehdä kunnalle jätevesisuunnitelma. Jätevesisuunnitelmassa esitellään valittu järjestelmä ja sen sijoittelu tontille. Suunnittelija varmistaa, että tarvittavat ympäristömääräykset ja suojaetäisyydet on huomioitu järjestelmää valittaessa ja sijoiteltaessa.

Jos et tiedä jätevesisuunnittelijaa kotipaikkakunnaltasi, niin voit kysyä neuvoa asiakaspalvelustamme (puh. 010 232 7220). Osaamme antaa sinulle vaihtoehtoja kotipaikkakunnallasi toimivista jätevesisuunnittelijoista.

3. Huomioi kokonaisuus

Tässä on yleisin kohta, jossa suunniteltu budjetti venyy ja paukkuu. Erilaisilla jätevesijärjestelmillä vaaditaan eri määrä työtä, lisätarvikkeita ja maa-aineita niitä asennettaessa. Kiinnitä huomiota todellisiin tuleviin kustannuksiin myös asennusvaiheessa. Kiinteän hinnan saat tietenkin pyytämällä urakkatarjouksen kokonaisuudesta paikalliselta toimijalta.

Asiakaspalvelustamme (puh. 010 232 7220) saat tietoa kotikuntasi jälleenmyyjistä. Useat jälleenmyyjistä voivat tarjota tuotteemme myös avaimet käteen -periaatteella.

4. Katso tulevaisuuteen jo hankintahetkellä

Jätevesijärjestelmän tulisi aina olla usean vuosikymmenen sijoitus.

Ympäristölain mukaan on kiinteistöomistajan vastuulla, että jätevesijärjestelmä toimii ja täyttää lain vaatimukset puhdistustason osalta myös pitkälle tulevaisuudessa. Kiinteistön omistaja on jätevesijärjestelmän käyttäjä, huoltaja ja maksaja!

Jätevesijärjestelmää valittaessa pitää muistaa kiinnittää huomiota jätevesijärjestelmän elinkaareen ja huoltoon. Tämän vuoksi on tärkeää miettiä ja tiedostaa jo hankintahetkellä seuraavia asioita.

Huolto ja elinkaari

 • Kuinka paljon huoltotoimenpiteitä järjestelmä vaatii asentamisen jälkeen?
  • Kuka ne voi tehdä?
  • Paljonko se maksaa?
 • Tarvitseeko järjestelmään lisätä tai vaihtaa jotain?
  • Kemikaaleja?
  • Suodatinmateriaaleja?
  • Maa-aineita?
  • Muita osia?
 • Kuinka pitkään järjestelmä toimii ja milloin se tarvitsee uusia?

Eri jätevesijärjestelmien elinkaari voi vaihdella muutamasta vuodesta jopa 50 vuoteen saakka.

5. Hanki ammattilaisia myös asennukseen

Jätevesijärjestelmiä on paljon erilaisia. Osa järjestelmistä on helpompi asentaa ja osa vaikeampi, mutta järjestelmän asennuksella kannattaa pitää mukana kokeneita tekijöitä.

Jos asennat jätevesijärjestelmän itse, niin ole yhteydessä valitsemasi jätevesijärjestelmän laitevalmistajaan. Käy heidän kanssaan keskustelu kohteestasi ja pyydä heiltä neuvoja, mitä kannattaa huomioida kyseisessä kohteessa asennuksen näkökulmasta.