Wallac Oy uudisti vapaa-ajan kiinteistönsä jätevesijärjestelmän, Parainen

Wallac Oy uudisti vapaa-ajan kiinteistönsä jätevesijärjestelmän. Lue lisää hyvin toteutetusta jätevesiremontista.

Wallac Oy*, Parainen

Wallac Oy:n Paraisilla sijaitsevaa kiinteistöä käytetään pääasiassa yrityksen koulutus- ja edustuskäyttöön sekä työntekijöiden ja heidän perheidensä vapaa-ajan käyttöön.

  • Päärakennus
  • 5 mökkiä
  • 2 erillistä saunarakennusta
  • Käyttö kohteessa vaihtelevaa
  • Harmaat jätevedet puhdistetaan Vestellin Biopuhdistajalla
  • WC-jätevedet ohjataan umpisäiliöön

“Olen koulutukseltani kemian diplomi-insinööri ja aikanani opiskellut jätevesien käsittelyä Espoon Otaniemessä, ja tämän vuoksi yrityksen koulutus- ja vapaa-ajan keskuksen jätevesijärjestelmän päivittäminen tuli minun projektikseni”, Anne Hiekka Wallac Oy:stä aloittaa.

“Alunperin jätevesijärjestelmä oli tarkoitus uusia jo kymmenen vuotta sitten. Kuitenkin alkuperäinen suunnitelma olisi vaatinut puhdistamon sijoittamisen kauemmaksi rannasta, kolme eri pumppaamoa, kallion louhintaa, lämpöeristettyjä paineviemäreitä ja suuria kaivuutöitä laajalla alueella. Työmäärä jätevesiremontissa olisi ollut valtava ja halusimme säilyttää alueen ympäristön mahdollisimman luonnonmukaisena. Näistä syistä halusin vielä harkita eri vaihtoehtoja jo tehdyn jätevesisuunnitelman korvaajaksi”, kertoo Anne Hiekka.

 

Kuva 2. Päärakennus
Kuva 3. Saunarakennus
Kuva 4. 5 erillistä mökkiä

“Toivottu puhdistamon paikka sijaitsi ihan rannan läheisyydessä ja sen vuoksi oli kiinnitettävä erityistä huomiota järjestelmän saavuttamaan puhdistustasoon. Samalla halusimme järjestelmän olevan mahdollisimman yksinkertainen, helppokäyttöinen ja -huoltoinen. Samoilla linjoilla oltiin myös Paraisten ympäristönsuojelussa.”

Kuva 5. Puhdistamon sijoituspaikka ennen töiden aloitusta

“Vestellin tuotteet ovat tuttuja ennestään, sillä hankimme Vestelliltä 12m3 umpisäiliön ja Biopuhdistajan harmaille jätevesille vapaa-ajan asunnollemme jo vuonna 2012. Tuotteet ovat toimineet erittäin hyvin ja olemme tyytyväisiä asiakkaita. Seitsemän vuoden aikana ei ole ollut huolloille mitään tarvetta, kertaalleen vaihdettua Biopuhdistajan ilmapumppua lukuunottamatta. Olen käyttänyt Biopuhdistajasta tulevaa vettä kukkien ja kasvien kasteluvetenä pihallamme. Kun tämä Wallacin projekti sitten syliini kaatui, niin tällä kokemuksella oli luonnollista kysyä Vestellin ratkaisua myös tähän isompaan projektiin.”

Risto Almonkari Unira Oy:stä toimi kohteessa jätevesisuunnittelijana ja vastaavana työnjohtajana.

”Risto Almonkari päivitti jätevesisuunnitelman 12m3 umpisäiliöllä ja Vestellin Biopuhdistaja 20:llä harmaille jätevesille. Korkeiden puhdistustulosten ansiosta järjestelmä saatiin sijoittaa lähemmäksi rantaa ja näin vältyttiin erillisten pumppaamoiden asennukselta, louhinnalta ja suurilta kaivuutöiltä. Uuden jätevesijärjestelmän tieltä kaadettiin vain muutama puu.”

”Projektissa pääsin hyödyntämään muitakin kokeneita ammattilaisia, sillä hyvästä tekemisestä tuntemani kaivinkonekuski Max Söderberg Karunan venepalvelu Oy:stä oli aikataulujen puolesta käytettävissä tähän projektiin. Maxilla on paljon kokemusta erilaisten umpisäiliöiden ja puhdistamoiden asennuksista ja sen näkee työnjäljestä”, Anne Hiekka toteaa.

Kuva 6. Kohteen urakoitsijana toimi Max Söderberg, Karunan venepalvelu Oy
Kuva 7. Umpisäiliö kuljetettiin paikalle
Kuva 8. Umpisäiliön vierusta tärytettiin
Kuva 9. Biopuhdistaja 20 asennuksesta
Kuva 10. Usean rakennuksen viemärilinjat yhdistettiin ennen Biopuhdistajaa ja umpisäiliötä
Kuva 11. Umpisäiliön viemärilinja ohjattiin Biopuhdistajan sivusta
Kuva 12. Biopuhdistajan jälkeen puhdistettu harmaa jätevesi imeytetään sepelikenttään
Kuva 13. Viemärilinjat paikallaan
Kuva 14. Lopuksi alueet maisemoitiin, jotta alue sammaloituisi ja alkaisi kasvamaan kunttaa
Kuva 15. Tien viimeisteltiin projektin päätteeksi

Jätevesijärjestelmän lopputarkastuksessa ja jätevesijärjestelmän käyttökoulutuksessa paikalla olivat Paraisten kaupungin tarkastusinsinööri Sebastian Lindroos, ympäristötarkastaja Petri Huovila, jätevesisuunnittelija ja vastaava työnjohtaja Risto Almonkari Unira Oy:stä, laitevalmistajan edustaja Joona Linna Vestelli Oy:stä, talonmies Johan Ridberg, sekä Wallac Oy:stä Jonne Kuusisto, Heikki Holmroos, Sami Kirkkala, Jani Laiho ja Anne Hiekka.

Kuva 16. Jätevesijärjestelmän lopputarkastus ja käyttökoulutus
Kuva 17. Lopputuloksesta tuli hyvä. Kuntan kasvua vielä odotetaan

“Olen erittäin tyytyväinen yhteistyöhön ja Vestellin tuotteisiin. Helppo suositella Vestellin tuotteita muillekin, koska olen itse valmiiksi tyytyväinen jo oman vapaa-ajan asuntomme kautta ja nyt myös Wallacin kohteessa olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen. Alkuperäisen suunnitellun ratkaisun kustannukset olisivat olleet moninkertaiset ja emme olisi saaneet säilytettyä paikkaa näin luonnonmukaisena.

On erilaisia puhdistamoita, joissa pitää olla mittaamassa ph:ta tai säätämässä jotain muuta laitteen toiminnan varmistamiseksi ja vaikka kemisti olenkin, niin silti yksinkertaisuus ja toimintavarmuus ovat olleet tärkeitä kriteereitä. Pitää olla jo maalaisjärjellä ajateltuna järkevä ratkaisu ja sitä tämä asennettu jätevesijärjestelmä nyt on.

Miksi ylipäätään haluaa sekoittaa suolistoperäiset bakteerit koko vesimäärään? Erottamalla vähäisemmät wc-vedet pois muista kiinteistön vesistä, haitalliset suolistobakteerit saadaan suoraan erilleen.

Wallac Oy:n henkilökunnan puolesta olen tyytyväinen kokonaisuudesta. Itselläni on hyvä olo miten ja mitä saatiin tehtyä. Lopputulos on tosi hyvä!”, Anne Hiekka iloitsee.

“Olemme myös Vestellin puolesta erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön. On ollut mukavaa ja mutkatonta yhdessä tekemistä koko projektin läpi.

Anne on onnistunut projektin johtamisessa erittäin hyvin. Hän on valinnut kokeneet ja hyvät tekijät suunnitteluun ja vastaavaksi työnjohtajaksi sekä urakointiin. Sen lisäksi Anne on aikatauluttanut ja vienyt koko projektia eteenpäin ammattimaisesti, mikä edesauttaa jätevesiprojektissa onnistumista. Lopputuloksena on suunnitelmien mukainen ympäristöä ja luontoa kunnioittava jätevesiratkaisu. Kiitos Anne yhteistyöstä projektin parissa”, Joona Linna Vestelliltä päättää.

Kuva 18. Rantamaisema
Kuva 19. Rantamaisema

Vestellin Biopuhdistaja tuotteita valmistetaan muutaman hengen käytöstä aina usean sadan hengen käyttöön asti. Voit pyytää tarjouksen kohteeseesi sopivasta Biopuhdistajasta alapuolella olevan lomakkeen kautta. Lomakkeen kautta saat halutessasi tarjouksen myös jätevesisuunnittelusta.

Lue lisää

*PerkinElmer-konserni on maailman johtavia terveysteknologian yrityksiä ja se on sitoutunut innovoimaan terveemmän maailman puolesta. PerkinElmer toimii yli 150 maassa, ja sillä on Suomessa noin 580 työntekijää. Turussa toimii yksi PerkinElmerin suurimmista tuotekehitys- ja valmistusyksiköistä, Wallac Oy, jossa kehitetään ja valmistetaan laitteita, reagensseja ja ohjelmistoja sekä tehdään tutkimusta sairauksien seulontaa varten.