Rakennusalan ammattilainen päätyi 30 vuoden kokemuksella Vestellin Biopuhdistajaan, Merikarvia

Timo Virkki oli katsellut myytäviä kesämökkejä jo pidempään Satakunnan alueelta, kunnes noin kolme kuukautta sitten löysi Merikarvialta sopivan kohteen. “Pitkän katselun tuloksena teimme tästä kohteesta tarjouksen ja se oli sitten siinä.”

Tontilla on 1985 rakennettu kesämökki ja 1998 rakennettu saunarakennus. “Olemme meren rannassa ja tänne on aikoinaan tehty vesi-wc, eivätkä paikan entiset omistajat olleet päivittäneet jätevesijärjestelmää nykyisen asetuksen mukaiseksi.” Mökin vanha jätevesijärjestelmä oli kuitenkin uusittava.

Timolla on 30 vuoden kokemus saneerausrakentamisesta ja hän on kohdannut monia jätevesiratkaisuja siinä ajassa. “Biopuhdistaja 3 on moneen muuhun ratkaisuun verrattuna todella hyvä valinta.” 

Vanha järjestelmä oli yhden putken järjestelmä, mutta se muutettiin kahden putken järjestelmäksi. “Laitettiin mustille vesille umpisäiliö ja harmaille vesille asennettiin Biopuhdistaja 3. Saunassa on kantovesi. Se joko jää sellaiseksi tai sitten asennetaan saunan vesille pumppukaivo, joka johtaisi vedet tähän samaan Biopuhdistajaan.”

Suurimmaksi osaksi kesämökki on Timon ja hänen vaimonsa käytössä. “Katsotaan nyt sitten, jos tuo nuoriso alkaa siellä liikkumaan. Ehkä vähän alkaa kiinnostamaan, kun isä sanoo, että tulee moottorivene”, nauraa Timo.

Aluksi hän kertoo empineensä laitteen suhteen. “Nyt olen oikein tyytyväinen, koska umpikaivoon jouduttiin laittamaan kaiken maailman ankkurointikankaita, jotta se pysyy paikallaan. Vestellin Biopuhdistaja oli sen sijaan oikein yksinkertainen asentaa. Sen betoninen rakenne oli tärkein syy sille, miksi siihen päädyin. Se piti ainoastaan asentaa paikoilleen ja se oli sitten siinä.” 

Hän kertoo myös laitteen helppohoitoisuuden olleen yksi syy valintaan. “Huoltovapaus oli minulle yksi tärkeä kriteeri laitteen valinnassa. Tämä huolletaan siten, että säiliö tyhjennetään umpisäiliön tyhjennyksen yhteydessä.”

Vestelliltä Timo oli saanut hyvää palvelua ja monipuolisia ohjeita. Hän sanoo teknisen osaamisen olleen hyvää. 

Timo suosittelee muita kiinnittämään huomiota järjestelmän kokonaishintaan sekä asennuksen helppouteen. “Biopuhdistaja on niin helppo. Se kaivinkone kuitenkin on siellä tontilla ja jaksaa sen nostaa, niin siinä ei ole mitään ongelmaa. Sitten kannattaa projektin alussa laskea jätevesiremontin kokonaishinta, eli myös asennukseen liittyvät kustannukset, kuten esimerkiksi kaivurin tuntiveloitus.”