“Kuulimme muilta, että tämä on hyvä ja varma ratkaisu ja luotimme puhtaasti Vestellin ammattilaisiin.” Tampere

Tuire Nikkanen ja Elmeri Siltaloppi asuvat kahden lapsensa kanssa Tampereella. Kesäisin he ovat aina viettäneet paljon aikaa Elmerin vanhempien kesämökillä, joka sijaitsee järven rannalla Teiskossa noin 25 minuutin ajomatkan päässä heidän Tampereen kodistaan. Elmeri ja Tuire olivat kuitenkin jo pidempään unelmoineet omasta vapaa-ajan asunnosta, jossa he voisivat viettää aikaa muutenkin kuin vain kesäisin. 

Luonnollisesti Elmeri halusi pitää vanhempien kiinteistön suvussa, mutta 50-luvulla rakennettu mökki ei täyttänyt Tuiren ja Elmerin toiveita vapaa-ajan asunnosta. He pohtivat monia vaihtoehtoja, kuten vanhan mökin myyntiä tai saneerausta, sekä uuden rakentamista vanhan tilalle. Näistä vaihtoehdoista he päätyivät jälkimmäiseen ja Elmeri lunasti kiinteistön vanhemmiltaan. Uudeksi vapaa-ajan asunnoksi valikoitui 88 hirsimökki, joka tilattiin “säältä suojaan” -pakettina. Uuteen mökkiin mahtuisi hyvin koko heidän nelihenkinen perhe sekä lemmikkikoira. 

Kriteerinä rakennusprojektille oli ensinnäkin se, että rakennuksesta tehdään talviasuttava, jotta kohteella voisi viettää laatuaikaa perheen kanssa ympäri vuoden. “Aikaisemmin se on ollut niin, että ollaan käyty vanhempieni kohteella ulkoilemassa, mutta vanha mökki on aina ollut talven kylmillään. Haluttiin tästä nyt sellainen paikka, jossa voi ihan oikeasti viettää aikaa.”

Lähtökohtana uudelle vapaa-ajan asunnolle oli mahdollisimman helpot ratkaisut. “Ei haluttu kohteesta toista työmaata, eli nyt kun sen saa valmiiksi, olisi mukavaa jos sinne voisi mennä ihan vaan rentoutumaan.” Energiatehokkuutta ja yksinkertaisuutta tuo esimerkiksi lämmitysmuodoksi valittu maalämpö sekä jätevesijärjestelmäksi valittu Biopuhdistaja 3 -tuote sekä umpisäiliö wc-vesille.

Vestelliin he päätyivät tuttavien hyvien kokemusten perusteella. ”Kuulimme muilta, että tämä on hyvä ja varma ratkaisu ja luotimme puhtaasti Vestellin ammattilaisiin.” Muutamat laatuseikat, kuten Biopuhdistajan pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus olivat Tuirella ja Elmerille ratkaisevia ominaisuuksia valinnassa.”Jätevesijärjestelmän asennuksen hoiti paikallinen urakoitsija. En itse tehnyt asian suhteen mitään, ratkaisu oli käyttökunnossa tullessani tontille.”

He ovat asuneet vapaa-ajan asunnollaan nyt kesäkuusta lähtien ja laite on toiminut kuten luvattu. “Sähköä seinästä ja peukkua ylös. Ei siinä muuta.”

Vaikka Biopuhdistajan puolesta kaikki sujui hienosti, kehottaa Elmeri panostamaan suunnitteluun, sekä varaamaan projektille ylimääräistä aikaa. “Meillä oli kaikki hyvin suunniteltuna, ja silti tuli muutoksia. Onneksi pystyttiin vielä kesken projektin vaikuttamaan asioihin, mm. lisättiin yksi vessa. Kannattaa siis suunnitella vielä paremmin kuin hyvin.”

Mökin suunnittelun Tuire ja Elmeri aloittivat keväällä 2019 ja lupaprosessi lähti käyntiin kesällä. Vanha mökki purettiin kesäkauden jälkeen ja uudelle rakennukselle myönnettiin rakennuslupa marraskuussa. Uusi vapaa-ajan asunto valmistui kesäkuussa 2020. “Ajatuksena oli, että ei mene yhtään kesää hukkaan ja siinä me onnistuimme. Vanhassa mökissä vietettiin edellinen kesä ja uusi tuli täksi kesäksi valmiiksi. Nyt pääsee vaan nauttimaan, kun kaikki on kunnossa.”