Matti Rotinen: “Kun esitin Biopuhdistajan kunnan viranomaisille, hyväksyttiin se heti.”, Kuhmo

Matti Rotinen rakensi vaimonsa Annamarin kanssa ihastuttavan vapaa-ajan asunnon Lentua-järven rannalle Kuhmoon. Rakennuspaikka valikoitui heidän tulevan kotikunnan mukaan, sillä he ovat muuttamassa vakituisesti Annamarin synnyinkotiin Kuhmoon. Näin tuleva koti ja vapaa-ajan asunto ovat jatkossa lyhyen matkan päässä toisistaan.

Matti suunnitteli 110m² hirsitalon itse ja rungon teki lappalainen hirsitalovalmistaja Elhikap. Projekti alkoi vuonna 2016 ja on edennyt pikkuhiljaa, sillä Matti on tehnyt suurimman osan rakennustöistä itse ja rakentamiselle on ollut aikaa lähinnä kesäisin.  Nyt tunnelmallinen hirsitalo on  kuitenkin lähes valmis, ja talolle on ajateltu sekä omaa että vuokrakäyttöä.

Vaikka kyseessä on vapaa-ajan asunto, on siinä kaikki omakotitalon mukavuudet. Talosta löytyvät mm. seuraavat vesikalusteet: astian- ja pyykinpesukone, suihku sekä vesi-wc. Alueella on erittäin tiukat vaatimukset jätevesien käsittelyn suhteen. Rotisten huvilan seinästä on ainoastaan 35 metrin etäisyys Lentua-järven rantaan, joten jätevesijärjestelmältä on perusteltua vaatia erinomaista puhdistustulosta. Näistä syistä kiinteistön wc-vedet ohjataan umpisäiliöön ja harmaat vedet Vestelli Biopuhdistaja 3 -laitteeseen. Biopuhdistajaan Matti päätyi luonnollisesti sen hyvien testitulosten ansioista. 

“Biopuhdistaja 3 oli yliveto jo silloin, kun vuonna 2016 esitin laitteen kunnan viranomaisille, ja se hyväksyttiinkin heti.

Matti kertoo myös Biopuhdistajan asennuksen sujuneen helposti ja nopeasti. Rotisten huvila rakennettiin isolle rinnetontille, jossa maaperä on lähinnä kangasmaata ja myös kallio paikoittain lähellä maan pintaa. Tämä olisi voinut aiheuttaa vaikeuksia kaivuutöissä, mutta Biopuhdistaja 3 -laitteelle löytyi sen pienen tilantarpeen ansiosta juuri sopiva paikka tontilta.

“Asennukseen meni vajaa päivä. Kun kuoppa oltiin kaivettu, tein ensin hiekkapedin Biopuhdistajalle, jonka jälkeen se nostettiin paikoilleen. Lopuksi täytettiin maata ja eristettiin Finnfoamilla, kuten Vestellin ohjeissa ohjeistettiin.” 

Matti kertoo olleensa todella tyytyväinen Vestellin palveluihin alkumetreiltä saakka. 

“Olen erittäin tyytyväinen. Palvelu on ollut iloista ja henkilökunta osaavaa. Sain heti paljon tietoa Vestellin toiminnasta ja palveluista, ja asennus- ja huolto-ohjeet olivat todella hyvät.” 

Matti on uransa aikana ollut mm. suunnittelijana metallipuolella, joten hänellä on kokemusta rakennusalan töistä ja siten hänelle oli luontevaa rakentaa vapaa-ajan asunto itse. Hän kuitenkin suosittelee kääntymään ammattilaisten puoleen, mikäli ei ole minkäänlaista kokemusta rakennusalalta. Lisäksi hän kehottaa muita uudisrakentamisesta kiinnostuneita kiinnittämään erityistä huomiota tontin maaperään. 

“Rakennusprojektin suunnittelu kannattaa aina aloittaa maaperätutkimuksella ja näin varmistaa, että rakennusmaa on kantavaa.”