“Iso umpisäiliö olisi vaatinut laajoja räjäytystöitä ja Mikki perusteli kunnalle, että kiinteistökohtainen harmaiden jätevesien käsittely olisi luonnon kannalta parempi vaihtoehto”, Nuuksio

Ella ja Mikki Korhonen ovat aina olleet todellisia luontoihmisiä ja heidän lasten ollessa pieniä, he asuivat pienellä maatilalla Vihdissä, jossa perhe vietti idyllistä maalaiselämää. Lasten kasvettua perhe muutti Espoon Tapiolaan helpottaakseen kulkemista kouluun ja harrastuksiin, tosin silloinkin he viettivät paljon vapaa-aikaa Nuuksiossa koiran kanssa ulkoillen. Mikki kertoo, ettei kaupunkiasumisessa ole koskaan ollut perheelle mitään hohtoa ja kaipuu luontoon paloi heidän sisällään. Lasten aikuistuessa tämä kaipuu ajoi heidät etsimään vapaa-ajan tonttia luonnonrauhasta. Kuusi vuotta sitten he löysivät mieluisan tontin Nuuksiosta luonnonsuojelualueen läheltä, vain noin 30 minuutin ajomatkan päästä heidän kotoaan Tapiolasta.  

Ella fiilistelemässä tonttia

Rakennusoikeutta tontille myönnettiin 80 + 40 neliötä, joten kiinteistölle rakennettiin pää- ja saunarakennus. Kohteen arkkitehtina toimi Kalle Ukonlinna ja hän suunnitteli rakennukset tiiviissä yhteistyössä Ellan ja Mikin kanssa. Projekti sai erityisesti inspiraatioita Mikin kamppailulajitaustasta. Mikki on päävalmentajana espoolaisessa kamppailukoulussa, jossa hän opettaa karatea ja kobudoa. Tästä syntyi idea rakentaa sekä pää- että saunarakennus yhden katon alle ja niiden väliin oma harjoittelualue kesäkeittiön ja vilpolan lisäksi. Toinen inspiroiva tekijä talon suunnittelussa oli Mikin työhistoria lentokoneen rakentamiseen liittyen ja katto saikin muodokseen lentokoneen siiven.

Huumorin avulla ja yhdessä tekemällä selviää projektista kun projektista

Rakennusprojektin perustamiskokous käytiin elokuussa 2020 mutta rakentamisen aloittamisessa kesti odotettua pidempään. “Näihin aikoihin rakennusteollisuus alkoi kuumenemaan, oli hankala saada järkeviä tarjouksia, tekijät olivat kiireisiä ja tämä projektina niin haastava, että oli vaikeaa löytää urakoitsijaa.”  Lopulta Ella ja Mikki löysivät todella hyvän urakoitsijan Finnforta Oy:n ja toukokuussa 2021 alkoi rakentaminen toimitusjohtaja Kimm Kiisen johdolla. Rakennukset olivat säältä suojassa marraskuussa 2021. Ella ja Mikki ovat tehneet kohteella myös paljon itse, kuten paneloineet, tehneet lattiat, rakentaneet saunan ja asentaneet WC- ja keittiökalusteet. Nyt kohde on enää viimeistelyä vaille valmis. 

Finnforta Oy:n toimitusjohtaja Kim Kiis työmaalla

Rakentamiselle asetettiin tavoitteeksi, että kaikki toteutettaisiin mahdollisimman “vihreästi” ja ympäristöä säästäen. Tontilla ei haluttu turhaan kaataa puita tai räjäyttää kalliota. Talo rakennettiinkin pilareiden päälle, vaikka tontilla on paikoittain jopa viiden metrin korkeuseroja. Saunan päädyn pilarit ovat lähes neljä metrisiä. Lämmitysjärjestelmäksi valikoitui energiaystävällinen ilmavesilämpöpumppu. Molemmissa rakennuksissa on lisäksi kiertoilmatakat, eli rakennukset saa nopeasti lämpimäksi myös sähkökatkon aikana. Vedet kiinteistölle tulee porakaivosta. Harmaat jätevedet käsitellään Vestelli Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajassa ja mustat vedet ohjataan umpisäiliöön.

Talon pilarit

Ensin Mikki epäili, että kiinteistölle hyväksyttäisiin ainoastaan iso umpisäiliö, johon tulisi johtaa kaikki kiinteistön jätevedet. Iso umpisäiliö olisi vaatinut laajoja räjäytystöitä ja Mikki perusteli kunnalle, että kiinteistökohtainen harmaiden jätevesien käsittely olisi luonnon kannalta parempi vaihtoehto. Ensin kohteelle suunniteltiin toisen valmistajan harmaavesipuhdistamo, mutta Espoon kunta ei hyväksynyt kyseistä järjestelmää. Sitten Mikki löysi Vestellin, haki uudestaan lupaa ja se hyväksyttiin Vestelli Biopuhdistaja 3 -tuotteella. Biopuhdistaja 3 -tuote on voittanut puolueettoman käyttäjätutkimuksen ja sen puhdistustulokset ovat huippuluokkaa, siksi se soveltuu täydellisesti alueille, joissa on erityisen tiukat ympäristövaatimukset.

Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajan asennus

Mikki kertoo Biopuhdistajan asennuksen sujuneen hyvin ja helposti ja sanoo asennusohjeiden olleen selkeät. Hän on myös ollut tyytyväinen Vestellin asiakaspalveluun. “Teidän kanssanne on ollut todella mukava asioida ja kiva, kun olette lähteneet tähän projektiin mukaan. Olen saanut teiltä kaikin tavoin asiantuntevaa palvelua. Kaikki on mennyt hyvin ja toimitukset ovat sujuneet kuten pitikin.”

Biopuhdistaja 3 -harmaavesipuhdistajan asennus

Rakennusprojektia suunnittelevalle hän suosittelee varaamaan tarpeeksi aikaa ja resursseja, jotta pystyy olemaan mahdollisimman aktiivisesti mukana rakentamisen eri vaiheissa. Mikki päätti tässä projektissa ottaa jopa johtajuuden projektista itselleen. “Ajattelin, että kun rakentaa itselleen, niin on parempi tietää yksityiskohtia myöten, miten rakentaa. Tämä on ollut hyvä oppi. Olemme osallistunut tekemiseen koko ajan niin paljon, kun ollaan pystytty.” Kun on itse vastuussa, on luonnollista ottaa selvää, miten asiat pitää tehdä ja osaa vaatia sitä myös muilta. Lopputulemana tietää, miten talo on rakennettu ja osaa toimia mahdollisten haasteiden sattuessa.

Kultakallio juhannusaattona