Jätevesijärjestelmä ja talon rakentaminen – 3 askelta onnistumiseen

Uusi omakotitalo tai mökki suunnitteilla? Vieläpä haja-asutusalueelle?

Siinä tapauksessa tästä artikkelista on sinulle hyötyä. Kun kunnallista viemäröintiä ei ole tarjolla, on rakentajan itse huolehdittava lainmukaisesta jätevesien käsittelystä. Lisäksi järjestelmä on hyväksytettävä kunnan tai kaupungin rakennusvalvonnassa.

Tässä 3 askelta, joiden avulla teet varmasti itselle sopivan valinnan jätevesijärjestelmän suhteen ja hoidat kokonaisuuden vaivatta.

1. Mitä arvostat jäteveden käsittelyssä?

Moni arvostaa arjessaan helppoutta ja vaivattomuutta. Jäteveden käsittely ei varsinaisesti ole asia, jota kukaan asuja haluaisi miettiä viikoittain tai edes kuukausittain.

Jos siis haluat helppoutta, niin kannattaa valita järjestelmä, joka ei vaadi suuria huoltotoimenpiteitä ja on varmatoiminen.

Lisäksi omalle pihalle yleensä halutaan ympäristöystävällinen ratkaisu. Omalle pihalle rakennettaessa ympäristöystävällisyys tarkoittaa yleensä erinomaista puhdistustulosta niin kesällä kuin talvella.

Jos haluaa omalle pihalle turvallisen ja ympäristöystävällisen ratkaisun, jonka ylläpito on helppoa, niin suosittelemme kaksoisviemäröintiä ratkaisuna. Silloin wc-vedet ohjataan umpisäiliöön ja harmaat vedet harmaavesijärjestelmään.

Kun olet pohtinut omat arvosi järjestelmän suhteen, on aika hankkia jätevesisuunnittelijan tekemä jätevesisuunnitelma.

2. Jätevesisuunnittelija tekemään jätevesisuunnitelmaa

Kun rakennetaan uusi jätevesijärjestelmä tai saneerataan vanhaa, täytyy jätevesisuunnitelma laatia ja hyväksyttävää valvovalla viranomaisella, joka tyypillisesti on kunnan tai kaupungin rakennusvalvonta.

Jätevesisuunnittelijan tekemä jätevesisuunnitelma maksaa itsensä takaisin nopeasti. Niinhän sitä sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ammattitaitoinen jätevesisuunnittelija osaa neuvoa oikeanlaisen ratkaisun rakentajan toiveet ja lainsäädännön huomioiden. Voit lukea lisää jätevesisuunnittelusta tästä.

Saatuasi luvat, voit aloittaa rakentamisen. 

3. Jätevesijärjestelmän hankinta, urakoija ja asennuksen aika

Jätevesijärjestelmän urakoinnissa kannattaa käyttää kokenutta tahoa. Jos et tiedä mistä voisit kysyä sopivaa urakoijaa, kannattaa tiedustella jätevesisuunnittelijalta tai laitevalmistajalta, että onko heillä tiedossa sinun alueeltasi luotettavaa tahoa.

Useat urakoijat voivat hankkia jätevesijärjestelmän puolestasi ja laskuttaa jätevesijärjestelmän osana kokonaisuutta.

Mikäli asennuspäivä ei ole täsmälleen tiedossa, kannattanee järjestelmä tilata itse odottamaan urakoijaa.

Lopuksi vielä vinkki, jonka jokainen omakotitalon rakentanut tietää, mutta joka silti tulee välillä yllätyksenä: vessan ja veden toimintakuntoon saaminen työmaalla nostaa työskentelymukavuutta merkittävästi!