Inredingsarkitekten Vertti Kivi valde Vestellis Biorenare 4, Kyrkslätt

Vertti Kivi byggde ett fritidshus nära Kyrkslätt på ön Gräspajkan. Ön ligger ungefär 80 meter från fastlandet. Kivi berättar att köpet av ön hände av en slump. “Vi sökte inte efter en ö men vi var på besök hos bekanta i närheten och de berättade för oss att ön var till salu. Ett år senare beslöt vi oss för att köpa den och här är vi nu”, säger Kivi nöjt.

Foto: Honkatalot / Hans Koistinen

Fastän fritidshuset byggdes på en ö ville Vertti och hans familj ha ett konventionellt wc-system. “Slutligen beslöt vi oss för två undertryckstoaletter, eftersom de är väldigt lika en vanlig toalett. Tömningen av slamtanken sker endas en gång per år.”

Foto: Honkatalot / Hans Koistinen

På tomten finns det tre byggnader. Huvudbyggnaden, ett gästhus och en bastu. Byggnadernas gråvatten leds till Vestellis Biorenare 4. Det viktigaste kravet på avloppssystemet var enkel underhållning. “Det blir inte till någonting om man hela tiden själv måste tömma tanken. Det var vårt mål och undertryckstoaletterna och Biorenaren visade sig vara den bästa lösningen för oss”, betonar Kivi.

Foto: Honkatalot / Hans Koistinen

Företaget Wassis var ansvarig för planering av fritidshustes avloppssystem. “Vi vände oss till Wassis eftersom de hade den nödvändiga kunskapen, de rätta produkterna och installationstjänsten.”

Foto: Honkatalot / Hans Koistinen

Kivi uppmanar andra att satsa på lättskötta avloppsvattensystem. “Det lönar sig inte att ta stress över avloppsvattenhanteringen, istället bör man genast skaffa sådana system som fungerar utan ständigt underhåll.”