Ett proffs i byggbranschen valde med 30 års erfarenhet Vestellis Biorenare, Sastmola

Timo Virkki hade en längre tid tittat efter en sommarstuga i Satakunta, och för cirka tre månader sedan hittade han ett lämpligt objekt i Sastmola. ”Efter en lång tids sökande gjorde vi en offert på den här tomten och så var det klart.”

På tomten finns en sommarstuga från 1985 och en bastu från 1998. ”Vi är vid havsstranden och här har tidigare installerats en vattenklosett men de förra ägarna hade inte uppdaterat avloppssystemet enligt den nuvarande förordningen.” Stugans gamla avloppssystem måste förnyas.

Timo har 30 års erfarenhet av sanering och har under den tiden stött på många avloppssystem. ”Biorenare 3 är ett mycket bra val jämfört med många andra lösningar.”

Det gamla systemet hade ett rör, men det byttes till ett tvårörssystem. ”Vi installerade en sluten tank för svartvattnet och en Biorenare 3 för gråvattnet. Bastun har buret vatten. Den får förbli som den är eller så installerar vi en pumpbrunn för bastuvattnet, som leder vattnet till samma Biorenare.”

Sommarstugan används främst av Timo och hans fru. ”Vi får se om ungdomarna börjar röra sig där. Kanske de blir lite intresserade när pappa säger att det ska bli motorbåt”, skrattar Timo.

Han berättar att han först tvekade i fråga om renaren. ”Nu är jag riktigt nöjd. När vi installerade den slutna tanken måste vi ha all världens förankringstyg för att hålla den på plats. Men Vestellis Biorenare var väldigt enkel att installera. Dess betongkonstruktion var den viktigaste orsaken till att jag valde den. Den behövde bara sättas på plats och där var det.”

Han berättar att en annan orsak till valet var att renaren är så lätt att sköta. ”Underhållsfriheten var ett viktigt kriterium för mig. Den här underhålls genom att behållaren töms i anslutning till att den slutna tanken töms.”

Timo fick bra betjäning och heltäckande instruktioner av Vestelli. Han säger att det tekniska kunnandet var bra.

Timo rekommenderar andra att fästa uppmärksamhet vid systemets helhetspris och hur lätt installationen är. ”Biorenaren är så enkel. Grävmaskin har man ändå där på tomten och den orkar lyfta renaren, så det är inget problem. Det lönar sig också att i början av projektet räkna ut totalkostnaden för avloppsrenoveringen, alltså även installationskostnader, bland annat grävmaskinens timtaxa.”