Markku Vuorenpää: ”Vestelli är en tekniskt bra lösning som håller i nästan en evighet”, Säkylä

Markku Vuorenpää och hans familj bor intill sjön Pyhäjärvi i Säkylä. Familjens egnahemshus, byggt 1987, ligger på ett strandområde med höga krav på hantering och rening av avloppsvatten. I en jordkällare på gården har man installerat en Biorenare från Vestelli. Den svarar upp till de stränga kraven och hanterar gråvattnet som ett led i en dubbelavloppslösning.

Familjens hus ligger på ett område med en hög grundvattennivå. Det råder totalförbud på utsläpp av avloppsvatten i marken, och strikta regler gäller för rening av avloppsvatten. För att uppnå högsta möjliga reningsnivå bestämde sig Markku för Vestellis Biorenare, som ersatte en tidigare marklösning.

 

  Vårt område har Finlands strängaste reningskrav, betonar Markku.

Kemikaliefri rening med klart vatten som resultat

Familjens hem är ett fullt utrustat egnahemshus med tvättmaskin och duschar. Huset bebos året runt av minst två personer. Biorenaren ingår i en dubbelavloppslösning, som är ett måste på strandområdet.

– Biorenaren syresätter vattnet, medan reningsprocessen sköts av bakterier. Vattnet är sedan klart. Biorenaren behöver inga tillsatser eller kemikalier, den är lättskött, säger Markku.