Biopuhdistaja Pro – Matala harmaavesisuodatin

Vestelli Biopuhdistaja Hybrid
Vestelli Biopuhdistaja Hybrid
Kuvaus Tekniset tiedot UKK Dokumentit

Biopuhdistaja Pro on suunniteltu erityisesti kohteisiin, jossa matala asennus on ainoa vaihtoehto.

Biopuhdistaja puhdistaa WC-vesiä lukuun ottamatta kaikki jätevedet. Tarkasti suunnitellun rakenteen ansiosta harmaat vedet puhdistetaan yhdessä säiliössä ilman saostussäiliöitä tai erillistä kenttää. Biopuhdistajan asennus on äärimmäisen helppoa ja tulevalla ja lähtevällä viemärillä on korkeuseroa vain 5 cm.

Biopuhdistajassa ei ole vaihdettavia suodatinmateriaaleja, kemikaaleja tai maa-aineita. Ainoat käyttö- ja huoltokustannukset ovat lietetyhjennys kerran vuodessa sekä n. 4€/kk sähköä kuluttava ilmapuhallin. Biopuhdistaja  soveltuu sellaisenaan myös talvikäyttöön.

Biopuhdistaja soveltuu moneen:

 • Omakotitaloihin
 • Mökeille jaksottaiseen käyttöön
 • Hyvin varusteltuihin rantasaunoihin
 • Kaikenlaisille tonteille ja maaperille
 • Myös ranta-alueille ja tiukkojen ympäristömääräysten alaisille alueille
 • Puolueettoman käyttäjätestin voittaja
 • Parhaat puhdistustulokset puolueettomissa testeissä

Ominaisuuksia

 • Puolueettoman käyttäjätestin voittaja
 • Parhaat puhdistustulokset puolueettomissa testeissä
 • Tulevan ja lähtevän viemärin korkeusero vain 5 cm
 • Viimeistelty muotoilu, näkyviin jää vain tyylikäs kansi
 • Korkea puhdistustaso saavutetaan hapetuksella
 • Asennus vain muutamassa tunnissa, ei tarvitse kenttää
 • Soveltuu myös talvikäyttöön omakotitaloihin ja kesämökeille
 • Yksinkertainen toiminta, ainoastaan yksi puhallin (29 W)
 • Pitkäikäinen hankinta. Valmistus laadukkaimmista materiaaleista
 • Helppo huolto, ei kemikaaleja, vaihdettavia suodatinmateriaaleja tai maa-aineita

 

Biopuhdistaja Pro, 1-10 hengelle

 • Mitoitusvirtaama: 1200 l/vrk, 1–10 hlö
 • Asennussyvyys / tuleva viemäri: Ø 110 mm, 850 mm säiliön pohjasta
 • Lähtevä viemäri: Ø 110 mm, 800 mm säiliön pohjasta
 • Koko: 2400mm x 1700mm x 1830mm
 • Puhallin – 29 W – 230 V – 0,2 A – sähkönkulutus n. 4 €/kk
 • Takuu: 2 vuotta

Usein kysytyt kysymykset

Kuinka paljon sähköä Biopuhdistaja Pro-tuotteen ilmapumppu vie?

Ilmapumpun teho on pieni 29W, joten myös sähkönkulutus jää vähäiseksi. Karkea arvio kulutukselle 4 €/kk.

 

Mitä Biopuhdistaja Pro-harmaavesipuhdistajassa tapahtuu, jos kuormitus ylittää rajan?

Biopuhdistaja Pro-tuotteen mitoitusvirtaama on 1200 l/vrk, jolloin sen puhdistusteho täyttää ankarimmatkin ympäristövaatimukset. Biopuhdistajassa vesi virtaa painovoimaisesti laitteen läpi, eli riskiä tulvinnasta ei synny koskaan, vaikka vettä käytettäisiin hetkellisesti enemmän. Ylikuormatilanteessa puhdistustulos voi hetkellisesti hieman heiketä, mutta perustason puhdistusvaatimus täyttyy yleensä aina näissäkin tilanteissa. Puhdistusteho palautuu normaaliksi, kun käyttö tasaantuu.

 

Kuuluuko Biopuhdistaja Pro -harmaavesipuhdistajaa pestä?

Biopuhdistajaa ei tarvitse, eikä kuulu pestä. Biopuhdistajaan muodostuva bakteerikanta on osa puhdistusprosessia ja mitä enemmän mikrobistoa on sen parempi puhdistustulos. Biopuhdistajan ainoa huoltotoimenpide on tyhjennys kerran vuodessa, ja jos tontilla on umpisäiliö, voi tämän tyhjennyksen hoitaa samalla kertaa.

 

Mikä on “puhdistusharjan”, eli karkeasuodattimen käyttötarkoitus?

Biopuhdistajassa puhdistustuloksen viimeistelee pulloharjaa muistuttava karkeasuodatin. Se asennetaan lähtevän viemärin sisälle t-haaraan ja laitetaan roikkumaan sille varattuun nipukkaan. Biopuhdistajan tyhjennyksen yhteydessä voi huuhtaista karkeasuodattimen ämpärissä.

 

Kuinka kauan Biopuhdistaja Pro voi olla ilman “ravintoa”, ilman että biomassa kuolee?

Kiinteistön ollessa käyttämättä uutta jätevettä ei synny ja tällaisen käyttökatkoksen aikana Biopuhdistajassa oleva vesi pitää huolen, ettei bakteerikanta pääse kuivumaan ja kokonaan kuolemaan (vaikka ilmapumppu olisi poiskytkettynä). Mikäli ilmapumppua pidetään koko ajan päällä pysyvät bakteerit paremmin elossa, vaikka käyttöä ei olisikaan hetkeen.

Pidemmällä tauolla voi olla vaikutusta puhdistustehoon uudelleenkäynnistämisen jälkeen. Harmaavesipuhdistuksessa bakteerikanta kuitenkin elpyy nopeasti, eikä tämä vaadi mitään toimenpiteitä laitteen käyttäjältä. Biopuhdistajaa on testattu jaksottaisessa käytössä ja se kestää hyvin pidempiäkin käyttökatkoja.

 

Tontilla on kallio aika pinnassa mutta tontilta löytyy myös korkeuseroja. Miten paljon Biopuhdistajasta voi olla näkyvissä maanpinnalla?

Tämä on lähinnä ulkonäkökysymys, eli jos tontti on maaperältään helppokaivuinen, Biopuhdistaja sijoitetaan yleensä niin, että ainoastaan kansi jää näkyviin. Biopuhdistajan voi toki myös jättää ylemmäs ja mahdollisesti maisemoida maatäytöllä ympäristöön sopivaksi.

Lisäksi pitää huomioida tulevan viemärin syvyys, eli Biopuhdistajaa ei voi asentaa tuloviemäriä ylemmäs. Mitta tulevan viemärin alalaidasta Biopuhdistajan pohjaan on vain 850 mm, eli vähintään tämän verran on tarpeen päästä kaivamaan tulevan viemärin alapuolelta. Jätevesisuunnittelija huomioi tontin korkeuserot jätevesisuunnitelmassa.

 

Voiko Biopuhdistaja Pro -harmaavesipuhdistajaa käyttää pidemmän sähkökatkon aikana?

Kyllä. Biopuhdistaja kestää hyvin jopa useamman päivän sähkökatkon. Vesi kulkee Biopuhdistajassa painovoimaisesti, eikä sähkökatko vaikuta järjestelmän toimintaan. Laitteen bakteerikanta pysyy elinvoimaisena niin kauan kun Biopuhdistajassa on vettä. Pidemmän käyttökatkon aikana puhdistustulos voi hieman heiketä, mutta harmaavesipuhdistuksessa bakteerikanta elpyy nopeasti, eikä tämä vaadi mitään toimenpiteitä kiinteistön omistajalta.

 

Voiko sähköllä toimiva ilmapumppu olla paikallaan Biopuhdistajassa myös kovilla  pakkasilla, jos sähkö on päällä?

Ilmapumppu on säältä suojassa ja se voi olla päällä ympäri vuoden kaikissa olosuhteissa. Jos Biopuhdistajaa ei käytetä pakkaskuukausina ja puhallin sammutetaan, tulee se irrottaa pistorasiasta ja nostaa sisätiloihin.

 

Tarvitaanko saattolämpökaapeli putkille, jos Biopuhdistaja asennetaan normaalia ylemmäs? 

Biopuhdistaja asennetaan ja eristetään siten, ettei se pääse jäätymään. Paikallinen urakoitsija tuntee yleensä parhaiten alueellisen maaperän ja roudan syvyyden talvikuukausina.

Asennusohjeet löydät tästä.

 

Voiko vanhoja sakokaivoja hyödyntää Biopuhdistaja -tuotteiden asennuksessa?

Vanhat sakokaivot ovat yleensä käyttöikänsä lopussa ja ne pitäisi aina tiiviystarkistaa ja mahdollisesti pinnoittaa (lyhytaikainen hyöty) vuotojen estämiseksi. Ne aiheuttavat usein myös ongelmia viemärituuletukseen ja tämä voi johtaa hajuhaittoihin.  Lisäksi järjestelmän tulee olla käyttökuntoinen vielä vähintään seuraavat 30–40 vuotta, joten emme suosittele vanhojen sakokaivojen jättämistä osaksi muuten uutta järjestelmää.

 

Yleistä jätevesistä

Onko näytteenottokaivo tarpeellinen?

Jäteveden puhdistuslaitteista pitäisi aina saada puhdistetun veden näyte, jolla todennetaan laitteen puhdistusteho. Näytteen voi ottaa purkuputken päästä, mutta kunta voi myös vaatia erillisen näytteenottokaivon.

Biopuhdistajasta on tehty kattavasti tutkimuksia, joiden perusteella voidaan todeta sen täyttävän ankarammatkin puhdistusvaatimukset erilaisissa käyttötarkoituksissa ja kuormituksen vaihdellessa. Voit tutustua tutkimuksien koontiraporttiin tästä.

 

Mikä on imeytyskaivopaketin tarkoitus ja missä tilanteessa se on hyödyllinen?

Imetyskaivopaketti on erinomainen ratkaisu maansisäiseen kivipesäpurkuun. Imeytyskaivosta saa myös otettua puhdistetun veden näytteen kunnan niin vaatiessa. Imeytyskaivo toimii myös tarkastuskaivona. Sieltä voi seurata, että vesi imeytyy kunnolla maaperään ja ongelmatilanteissa pystytään tekemään huolto imeytyskaivon kautta. Mikäli puhdistettu vesi puretaan avo-ojaan, kunta vaatii yleensä näytteenottokaivon ennen purkua.

 

Tontilla on savinen maaperä. Miten saamme imetyksen toimimaan?

Savi läpäisee vettä erittäin huonosti, joten tällaisella tontilla täytyy tehdä riittävän laaja pinta-ala kivipesälle, jotta imetys onnistuu normaalisti. Mikäli maaperä ei läpäise vettä riittävästi on vesi syytä ohjata pintavesien joukkoon esimerkiksi avo-ojaan. Jätevesisuunnittelija neuvoo purkupaikan toteutuksessa tai voit kysyä neuvoja myös meiltä.